Huidige stand
€ 1.068.191,00

Het gras is altijd groener....

Een bijzondere vorm van mond-op-mondreclame zorgt voor voedselzekerheid van Malawianen

Het gras is altijd groener bij de buren. Hieraan moest ik denken toen mensen in Malawi vertelden hoe ze deelnemers werden van Food for Life, een landbouwproject dat gezinnen helpt aan voedselzekerheid. De Nederlander Bo Teerling –gepensioneerd accountant en christen– is de drijvende kracht achter dit project. 

Nu heeft dat gezegde over gras en buren meer te maken met verbeeldingskracht dan met realiteit. Meer met rusteloos begeren dan met werkelijke behoefte. In Malawi ligt dat wel even anders. Daar is het ieder jaar onzeker of er op de eigen akker genoeg maïs geoogst gaat worden, en dus hongersnood aan het gezin voorbij zal gaan. Het maakt Malawianen alert op wat er om hen heen gebeurt. Want honger mag voor de meeste Nederlanders een ver-weg-begrip zijn, in Malawi weten ze wat het inhoudt. Voor kinderen en jongeren is het iedere dag de boodschap krijgen om zonder eten naar school te gaan, of met een lege maag naar bed. Voor iedereen betekent het kramp in je lijf en almaar lustelozer en zwakker.
Nogmaals, dát vooruitzicht maakt gezinnen, maakt vaders en moeders, opmerkzaam op dingen om hen heen. Hoe het bij de buren gaat bijvoorbeeld. Waarbij  dan niet gelet wordt op groen gras, natuurlijk niet, maar op betere maïs, meer maïs. Luister naar wat Eliyasi Auizazi daarover vertelt: „Mijn buurman heeft een heel kleine akker en toch lukt het hem ieder jaar een grote oogst binnen te halen. „Hoe krijg jij dat voor elkaar?”, vroeg ik hem. „Sluit je aan bij Food for Life”, daar leer je anders met je akker om te gaan zodat je maïsoogst jaar op jaar beter wordt.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want, vertelt Eliyasi, „soms moesten mijn vrouw, ikzelf en onze zeven kinderen met een lege maag naar bed.”
Geen dure congressen maar deze unieke variant van mond-op-mondreclame zorgt voor deelnemers aan Teerlings project. Een van hen was Abena Wisikesi. U ziet Abena hier in haar huisje. Ze was 84 toen ze via buren in aanraking kwam met Food for Life. Samen met haar dochter leerde ze bij voorbeeld compost maken. Zodat aanschaf van duur kunstmest niet meer nodig is. Het resultaat? „Het eerste jaar hadden we vijf zakken maïs, het tweede zeven, en nu tien zakken.” 
Vijf, zeven, tien. Als een refrein klinkt het van Abena’s lippen. Wat volgt is een brede grijns. De reden laat zich raden: dit keer heeft ze het niet ”van horen zeggen”, maar maakt ze het op haar oude dag nog hoogstpersoonlijk zelf mee.  
 

STEUN DE ALLERARMSTEN IN MALAWI
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
STEUN DE ALLERARMSTEN IN MALAWI
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Nederland - 2020
Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van