Huidige stand
€ 1.068.191,00

Een school voor „kansloze" jongeren

middelbare school van ds. Van der Bas geeft wezen een plekje

Geregeld kom ik ze tegen, jongens en meiden die hardop dromen van wat ze graag willen worden: timmerman, verpleegster of dokter. „Piloot”, riep een herdersjongen. Hij hoedde koeien op een grasvlakte in Noord-Uganda. Iedere dag zag hij vliegtuigen hoog boven hem voorbijkomen en daardoor wist hij het: die wil ik besturen. Of het er ooit van gaat komen? Zo’n vraag stellen is als het stuk gooien van een vaas en dus ongeoorloofd. 
Toch zijn het aangrijpende ontmoetingen, juist vanwege die onuitgesproken vraag.

Aangrijpende ontmoetingen dus. Want terwijl ze hun dromen delen zie ik jongens en meiden bezig met wat ze moeten doen voor de kost. In hopen afval harken op zoek naar iets waardevols. Op het land werken of koeien hoeden. Vaak zijn het ambitieuze, getalenteerde jongeren, intelligent ook en dat maakt het extra wrang als blijkt dat ze hun droom niet kunnen verwerkelijken. 
In Malawi kom je ze ook tegen: meiden en jongens, jonge mannen en vrouwen die om allerlei redenen tot de categorie ”drop-outs” zijn gaan behoren, voortijdige schoolverlaters, die daardoor tot baantjes zijn veroordeeld waarvoor ze zelf niet zouden kiezen.
Brighton Ganizani (39) is zo iemand. Hij is houtskoolverkoper en pendelt op zijn fiets tussen Blantyre en de bergen. Ver weg van de stad koopt hij houtskool, stapelt het op zijn fiets om vervolgens weer af te dalen voor de verkoop. Zijn wereld is een woeste, vol ontbering en criminaliteit. Jonge Malawiërs die school niet afmaken, komen vaak hier terecht – omdat er thuis geen geld was voor school, of omdat ze wees zijn en überhaupt geen thuis hebben.
Wat mooi als sommigen wel de kans krijgen hun droom te realiseren. Pernphero Mangaru (16) is zo iemand. Ook hij is wees en toch kwam hij niet in de houtskool terecht. Dat was mede dankzij Stichting Stephanos, die hem een thuis bood. Nu zit hij op de middelbare school van ds. Van der Bas in Domasi, even ten noorden van de stad Zomba. Trots vertelt hij dat hij is gekozen tot hoofd van de jongensafdeling van de school. Af en toe mag hij bijeenkomsten openen met een meditatie. Wat hij graag wil worden? „Arts”, klinkt het gretig. Een wees die arts wil worden – buiten de school zou het onwerkelijk hebben geklonken, maar nu allesbehalve dat. 
Mooi dat onder al die kansloze jongeren sommigen alsnog een kans krijgen, schreef ik. Sommigen? Als het aan ds. Van der Bas ligt krijgen er veel meer zo’n kans. Wij helpen hem daar graag bij.


Foto boven: houtskoolverkoper Brighton op weg naar Blantyre met zijn volgeladen fiets.  
Foto's hieronder:
1:           Wees en scholier op de middelbare school van ds. Van der Bas, Pernphero Mangaru.
2:           Pernphero tussen klasgenoten in de (oude) slaapzaal van het jongensinternaat. 
3 en 4:  Sfeerimpressies vanuit de klas, met op foto 4 ds. C. J. P. (Hans) v.d. Bas (links).

 

STEUN DE ALLERARMSTEN IN MALAWI
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
STEUN DE ALLERARMSTEN IN MALAWI
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

RD-actie:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
T.n.v. RD-actie te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Nederland - 2020
Moldavië - 2019
India - 2018
Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van